Az értékálló jó kifejezés, csak nem úgy hanem
- hosszú távon akár egy helyben is állhat az értéke
- benne áll az érték és nem forog
1. a lakás sajnos NEM feltétlen értékálló befektetés. Ugyanolyan befektetés mint bármi más, ha jókor szállsz be és jókor szállsz ki akkor jó befektetés ellenkező esetben rossz befektetés:
lásd
itt vagy
itt
bár első látásra nem úgy tűnik, a két grafikon nagyjából ugyanazt mutatja. Lehet bukni lakáson sokat...
2. A lakásra neked/nekünk kell költeni. Folyamatosan. Én kb a vásárláskori ár 2/3-át költöttem a lakásra 20 év alatt. Ha bérled akkor max kifeste(te)d amikor elmész.
3. A lakás is kicsit olyan mint az autó hogy hol egy kabrió kéne, hol egy furgon, hol egy pályaautó. Persze ha van egy JÓ autód akkor az majdem mindig jó ;) Ha veszel lakást meg leszel szorulva ha jön a (harmadik) gyerek, amikor kirepülnek, amikor válsz, amikor házasodsz, ha nyugdíjba mész, ha máshol találsz munkát, ha bérelsz akkor mindig az aktuális igényre szabhatod a lakást. 1 hónap alatt.
+1. Az ország versenyképesége szempontjából is jobb lenne ha nem lennénk ennyire röghözkötöttek. Mindenki lakást akar és onnantól nem is nagyon hajlandó költözni ami mindjárt korlátozza a lehetséges munkahelyek számát. (pl max 1 óra alatt jussak el melóba) Nem találtam meg azt a műsort/cikket amit azt hiszem egy alapkezelő készített amiben azt elemezték hogy hogyan függ össze a nyugati országok magasabb termelékenysége a magasabb bérlési hajlandósággal. De ha megnézitek
ezeket a grafikonokat és képzeletben ráteszitek az országok GDP-jét akkor elég jó az átfedés a magas bérlési kedv és a gazdag országok között...