Van egy kis kálváriám, hátha valakinél fordult már elő hasonló.
Az autó dobott egy check engine -t, obd olvasó P0520 hibát jelzett (olajnyomás szenzor)
Vittem azonnal szerelőhöz természetesen, ahol megmérték az olajnyomást, hidegen, melegen, alacsony fordulatszámon, magas fordulatszámon, másnapi hidegindításkor, mindig tökéletes értéket mutatott.
Így a rossz olajnyomás értéket a szerelő kizárta, mivel viszont az olajnyomás szenzorhoz nagyon nagy munka hozzáférni, kiütöttük elsőkörben a hibakódot, hogy újra feldobja -e, de sajnos 1 héttel később ismét jelentkezett.
Külföldi giulia fb csoportokban és fórumokon utánajártam már, 2-3 esetet kivéve nem fordult elő ilyen mással.
Az egyik esetben, az úr az Alfa Romeo márkaszervizbe viszi a problémával az autóját, de nem sikerült még megoldaniuk, sőt, már csak a találgatás folyik. Olajnyomás szenzort cseréltek nála, olajnyomás mágnesszelepet is, olajpumpát… Hatalmas összegek, de a hiba továbbra is fennáll. Jelenleg egy adalékanyagot ad a motoroolajhoz, hogy ne dobja fel a kódot. (Ezt a “megoldást” mindenképpen szeretném elkerülni).
Volt másik 2 tulajdonos, akiknél ez a hiba elektromos probléma forrása volt. Kifejteni nem tudták, mert a szerelőjük találta meg a hibát, az egyikük viszont azt írta, hogy csak relét kellett cserélni. (“ Relé, ki kell cserélni 6 relét, amik a jobb első kerék felett vannak.... teljesítményrelé minimális költség.”)
Találtam egy oldalt, ami mélyrehatóan foglalkozik ezzel a konkrét hibakóddal:
https://carfromjapan.com/article/car-maintenance/p0520-code-how-to-fix-it/
Itt is egy rész az áramkörre utal:
“ A legtöbben ezt a hibakódot általában arra utalják, hogy az olajnyomás-érzékelő hibás, és ki kell cserélni. Ez nem mindig van így. Valójában a probléma általában az áramkör vezetékeiben és csatlakozásában rejlik.”
A szerelőm jelenleg az olajnyomás szenzor cseréjével folytatná, de a tapasztalatok alapján úgy látom, nem valószínű, hogy ez lesz hiba forrása, viszont ennek az alkatrésznek a cseréje igen költséges…
Van esetleg bárki köztetek, aki találkozott hasonlóval, vagy van valamilyen ötlete/jó tanácsa?
Köszönöm előre is a segítséget! :)