A nyárim 19-es, a télim 17-es. A kettő tapasztalatai alapján azt mondanám, hogy a 18-as lehet a legjobb méret a 159-re.
A gumi mérettel lennék gondban, mert a 235/45r18 pontos váltómérete a gyári TI keréknek, viszont 225-ben vagy kisebb, vagy nagyobb lesz 1 centivel.
Viszont szívesebben tennék fel 225-öst két okból is:
-a nyári 235-ös gumik szerintem hangosak, pályán a téli most észrevehetően halkabb volt.
-ragadósabb a kormányzás, a 225-össel sokkal vidámabban kormányozható
- a 235-ös nyári gumikkal alsó hangon fél literrel többet eszik, de inkább többel. Csak a szépség oltárán nem biztos hogy van értelme.
Egyébként elgondolkoztam azon is, hogy ha a téli szettem csere érett lesz, kerítek egy ilyen 18-as garnitúrát a 17-esek helyett és felszereltetem 4 évszakossal. Tudom, most majd megkapom a magamét, de 2 év saját és legalább ugyanennyi családban lévő tapasztalat alapján simán semmi értelme cserélgetni a kerekeket. Nem a gumira sajnálom a lóvét, inkább csak unom a szívást. Mennék valahova, havas esőt jósolnak, és még ajj, a nyári van fenn. Gumisnál időpont csak egy hét múlva, mert más is látta az időképen az előrejelzést. Így hát elmegyek nyári gumin, óvatosan. Vagy beülök a TD-be, mert azon négyévszakos van.