Én fogjam fel? Én már felfogtam, hogy nem vágod ezt a felni témát, Dömpi :)
Nézzük a tényeket: olyan felnid van, aminek nem egyeznek a paraméterei a gyárival, ráadásul még pogácsázni is kell, hogy elférjen a féknyeregtől. Az ilyen nem igazán rávaló felni. Ettől függetlenül be lehet vállalni és lehet megelégedéssel használni, nem mondom, de amiket leírtam, objektív tények.
Most 5(?) év után számodra is kiderült, hogy mennyi az ET-je, következő lépésként ajánlom, hogy a szélességéről is szerezz információt. Ugyanúgy be van ütve a küllőkbe. És ez is egy elég fontos paraméter.
Az, hogy ez a 4 mm hogy jött ki, arról fogalmam sincs. Meg egyszer 4, máskor 5 mm-t írtál a pogácsa szélességére, de ha 8" széles a felnid, mint a gyári és egy ET32-es felni van a kocsin, akkor a kerék külső síkja 9 mm-rel van kintebb, mint a gyári ET41-el lenne. Ha van alatt még egy 5 (vagy 4?) mm-es pogácsa, akkor 9-ről 14 mm-re nő a külső keréksík távolsága a gyárihoz képest. Linkelek egy ET kalkulátort:
link
Tettél egyébként egy ilyen megjegyzést a 26007-os hozzászólásodban, hogy
nekem 19-es Orobica Line felnim van, pogácsával van feltéve. Kilóg a kaszni alól, de nekem így tetszik, szóval Te is észrevetted már, hogy eléggé kint van.
Egyébként nekem sem Alfa felnim van, de hónapokat kutattam, mire sikerült egy olyan felnit találnom, ami egyszerre teljesíti azon kritériumokat, hogy tetszik is, passzol az osztóköre és elfér a féknyereg a küllők mögött (tehát nem kell még pogácsával is kendácsolni). De az ET ennél sem egyezik, szintén 32-es. Tehát 9 mm-rel kintebb van a kerék külső síkja, mint gyári felnivel lenne. Ennek megvannak a maga problémái, mint pl. jobban felveri az oldalsó fényezésre azt, ami a kerék alá kerül. Valamint a eltér a mérnökök által megtervezett futómű geometriától, ami nem kívánt erőket és forgatónyomatékokat kelt a kerékcsapágynál, rövidítve ezzel az élettartamát. Én bevállaltam, mert nekem az autóm a hobbim és nem használati eszközöm, aminek mindig feltétlenül rendelkezésre kell állnia.
Amúgy áttúrtam a blogod is meg a fél internetet, de semmi infót nem találtam a felnidről. Nincs fényképed a hátsó/belső oldaláról, ahonnan a paramétereket le lehetne olvasni, valamint nem találtam a piacon Orobica line néven forgalmazott brandet. Feltételezem egy másik autó gyári felnije lehet, de ez is csak tipp. Beírtam különböző autómárkákat a google-be az orobica line-al együtt, amikről el tudtam képzelni, hogy ilyen felni lehet rajta, de nem volt kapás.Pedig kikerestem volna szívesen a szélességét is, meg akkor már az agyméretet és az osztókört is. Mind fontos paraméterek. Mert, ha még mondjuk az osztókör sem jó és ahhoz is mozgókúpos csavarok vannak betekerve, akkor szerintem nem a még további átalakítás, hátsó futómű módosítás lenne a megoldás, hanem egy gyári felni beszerzése. Mivel neked ott a család és fontos, hogy az autó "málhásként" is megállja a helyét, az lenne a legbiztonságosabb megoldás.
Egyébként én is kíváncsi vagyok VTT-re, hogy ha beülnek hátra, akkor mi a tapasztalat. De a legérdekesebb kísérlet az lenne, ha gyári Ti-s felnis SW-re át lenne szerelve a biciklitartó a biciklikkel és úgy lenne megnézve, hogy gyári felnibe beleér-e a dobbetét. Mert lehet, hogy sokan azt tapasztalták, hogy megpakolva sem ér bele sehova, de azért egy ennyire hátrahelyezett súly a hosszú erőkar miatt lehet, hogy jobban lehúzza a kocsit. Ha a gyáriba is beleérne, akkor kéne elkezdeni futómű módosításon gondolkodni, szerintem.
Van egy egész korrekt videó egyébként, amit nemrég tett fel a vezess.hu a témában, ezt is ajánlom figyelmedbe, mert sok hasznos infó van benne:
Erre kell figyelni, különben komoly szívás lehet az új kerék