2023-07-07

Napsütés és fesztiválhangulat AlfaCityben

1200 Alfa Romeo és több mint 4000 ember érkezett július 7-én és 8-án AlfaCitybe, amelyet immár 16. alkalommal rendezett meg az Alfa Amore.
Események >> 2023  

A rendezvény történelme során megjárta már Esztergomot, Komáromot, Balatonfüredet és Zánkát is, a dunaújvárosi Szalki-sziget pedig már harmadik alkalommal adott otthont AlfaCitynek.

A sorozat eredeti egynapos mivolta idénre már két nap plusz áfára nőtt, hisz sokan már csütörtök este megérkeztek, s bizony szép számmal maradtak alfások szombat éjszakára is, akik csak vasárnap bontottak sátrat.

S ha már számok: Bár idén nem döntötte meg saját, korábbi rekordjait AlfaCity, azt büszkén elmondhatjuk, hogy 16 éves történelme alatt a mostani volt a harmadik legnagyobb rendezvény.

AlfaCity 2023 hivatalos aftermovie-ja:

 

2019-ben Zánkán 1530, 2022-ben a Szalki-szigeten 1320, most pedig több mint 1200 Alfa Romeo tette tiszteletét a rendezvényen.

Ha csak a képgalériákért jöttél:
AlfaCity23 - A csütörtöki megérkezés
AlfaCity23 - Csütörtöki pillanatok
AlfaCity23 - A pénteki megérkezés
AlfaCity23 - Pénteki pillanatok (1.)
AlfaCity23 - Pénteki pillanatok (2.)
AlfaCity23 - A szombati megérkezés (1.)
AlfaCity23 - A szombati megérkezés (2.)
AlfaCity23 - A szombati megérkezés (3.)
AlfaCity23 - Szombat - Alfások és Alfák (1.)
AlfaCity23 - Szombat - Alfások és Alfák (2.)
AlfaCity23 - Szombat - Alfások és Alfák (3.)
AlfaCity23 - Crew - építés, munkás pillanatok

Az előző évben sajnos sok kritika érte a rendezvényt. Ez elsősorban a beléptetést érintette, mivel tavaly a szombati csúcsidőben voltak, akiknek akár 2,5 órát is kellett várakozni, ami a kánikulában senkinek sem volt kellemes. A dugóhoz több dolog is hozzájárult. Egyrészt a 2022-es rendezvény a Covid utáni első AlfaCity volt, amit már ugyan semmilyen korlátozás nem érintett, de mégis hatással volt még rá. A sorban ugyanis szép számmal álltak olyanok is, akiknek a jegye még az előző évre szólt, amelyre az akkori korlátozások miatt nem tudtak eljönni. Az ő jegyeiket külön rendszerben kellett kezelni. De az sem, segített, hogy a beléptetés útvonala mentén egy építkezés is folyt, illetve a kért rendőri irányítás sem érkezett meg reggelre, csak délre, amikorra már beállt a dugó. Ráadásul a vendégek többsége úgy látta jónak, hogy elég 12 előtt megérkezni, hiszen a hivatalos színpadi programok csak akkor kezdődnek... Ezek szépen összeadódtak és kész is volt a dugó.

Ezeket a hibákat az idei évre kijavítottuk, s változtatásoknak köszönhetően még a legforgalmasabb időszakban is tulajdonképpen percek alatt be lehetett jutni a parkolóba. Ez többek között annak volt köszönhető, hogy most három sávon lehetett becsekkolni, illetve a kétnapos jegyekkel szombaton a szállásokról visszatérő alfások külön kapun tudtak bejutni a rendezvény helyszínére. Ráadásul nem is akármilyen körülmények között lehetett belépni AlfaCityre: egy LED-falas kapu épült, amelyen az alfás reklámfilmek mellett folyamatosan mutatta egy számláló, hogy hány Alfa Romeo érkezett AlfaCitybe.

A kapuhoz vezető 30-40 méteren piros és zöld molinók díszítették a kordonokat és sok színes zászló is feldobta az érkezés hangulatát. Szombat délelőtt egy gólyalábas akrobata fogadta az alfásokat, az ezredik Alfát pedig az AlfaCity Band kísérte át a kapu alatt. Az 1000. autó egyébként 2024-ben ingyen érkezik majd AlfaCitybe.

A beléptetésen túl tavaly az éttermek kapcsán érték még kritikák a szervezőket, ugyanis ebédidőben igen nagy sorok álltak a cateringeseknél. Ezt kijavítandó, idén bővült a cateringkínálat is, a tavaly már megszokott ételek mellett volt hamburger, fish and chips... és igen, végre pizza is. Ráadásképp igazi nápolyi pizza!

Ezeknek köszönhetően az éttermeknél sem volt már gond a sorbanállással, s az ételek minőségére is sok pozitív visszajelzés érkezett.

Idén újra rendes nagyszínpadot építettünk, amely elé egy autós dobogó is került, hogy azon egyszerűbb legyen bemutatni a találkozó legizgalmasabb Alfáit.

Így volt lehetőség megcsodálni többek között egy Olaszországból érkezett tűzoltó 33-ast és egy egykoron a pénzügyőrséget szolgáló 155-öst is.

De állt a dobogón egy olyan 33-as is, amelynek utánfutója egy félbevágott 33-asból készült. Az amúgy az Alfa Romeo Club Magyarország standján megtekinthető különleges darabot a színpadon is bemutatta építője, Fábián Robi.

Na de nem csak ebben a formában jutott a főszerep az Alfáknak. AlfaCityben a rivaldafényben minden évben az Alfa Romeók állnak. A rendezvényen bemutattuk a vadonatúj plug- in hibrid Tonalét is, amely tavasztól már Magyarországon is rendelhető. Az Alfa Romeo első zöldrendszámos modellje akár 80 kilométert is képes megtenni teljesen elektromos üzemmódban.

A találkozó talán legizgalmasabb autója egy 1971-es, kék Junior Zagato volt, amelyből mindössze 402 darab készült. Ez az autó is felkerült a színpadra, hogy tulajdonosával, Páli Romeóval részletesen bemutassuk nektek azt.

AlfaCity legöregebb autója egyébként egy 1965-ös zöld Giulia TI volt, amely Ausztriából érkezett. Az oldtimer szekciót a Scuderia Ungherese és az Alfarium csapata rakta össze.

Idén is volt tuningautó kiállítás és szépségverseny, amelyet most is a Fanat-X csapat szervezett. Kiválasztották a legizgalmasabb átépítéseket, de a közönség is szavazhatott a legizgalmasabb tuningautóra.

A rendezvényt ismét egyre többen fedezik fel külföldről. Idén Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Romániából, Horvátországból és Szlovéniából is jöttek alfások. Olaszországból összesen 13 Alfa Romeo érkezett idén, ezek közül kettővel több mint 1500 km-t autóztak: a dél-olaszországi Tarantóból érkezett tűzoltósági színekben pompázó 33-as, valamint a pénzügyőrségi 155-ös bizony ekkora távot tett meg, hogy közöttünk lehessenek és velünk együtt ünnepeljék szeretett márkánkat. Mindkét autót és a klubjukat, a Club Alfisti in Pattuglia ONLUS-t is bemutatták a színpadon.

A színpadon pénteken Halesz és a régebbi alfások körében jól ismert és szeretett HaNGyA tartotta a frontot. Szombaton pedig megérkezett Rákóczi Feri is, aki azon túl, hogy a márka magyarországi nagykövete, már évek óta alap embere a rendezvénynek is, mint műsorvezető.

AlfaCityben Vályi István, a Speedzone.hu újságírója mesélte el az idén 100 éves lóhere szimbólum történetét. 

De volt baleset-megelőzési előadás is: Pintér József rendőr főtörzszászlós, a Veszprémi Rendőrkapitányság baleseti helyszínelője munkája során rengetegszer megtapasztalta, hogyan öl a gyorshajtás, a mobiltelefon, az alkohol és a felelőtlenség. Ezt próbálta meg átadni népes hallgatóságának.

Az alfás fórumok kedvenc vitatémáját is „színpadra” tettük nektek idén. Így a MOL-LUB szakértői segítségével az olyan klasszikus, időnként vérre menő kérdésekre kaphattunk válaszokat, mint hogy milyen motorolaj is való az autóinkba, javítható-e a motorolaj utólagosan adalékolószerekkel, ugyanazt tudja-e két 5W-30-as motorolaj? De ha már ott voltak a szakértők, kitértek olyan izgalmas kérdésekre is, mint hogy miért írnak elő a járműgyártók egyre alacsonyabb viszkozitású olajokat vagy hogy mi az olajdiagnosztika és mik az előnyei?

Lakatos Tibor, az Alfa Romeo F1-es csapatának karbontechnikusa pedig több versenyautóalkatrészt is bemutatott a színpadon, sőt egy eredeti Alfa Romeo felnit is felajánlott AlfaCity tombolájára.

Világbajnok versenyautójukkal bemutatkoztak a színpadon a SZEnergy Team tagjai is. A világ legenergiahatékonyabb városi kisautóját, a SZEnergyTeam által épített és fejlesztett SZEmission-t ismertették meg a közönséggel.

Az újgenerációs autótisztítással foglalkozó GreenLine Clean is ott volt AlfaCityben, ráadásul a színpadon lemostak egy Alfát, bemutatva, hogy egyetlen autómosással 148 liternyi vizet tudnak megspórolni. Mindezt azonnal sörre is váltották és szétosztottak 148 üveg sört a közönség tagjai között!

Megrendeztük az immár hagyományossá váló alfás tetkóversenyünket és a felnikitartó versenyt is.

A versenyen lefotózott tetkókról a rendezvény után online közönségszavazást is tartunk majd a Facebook-oldalunkon, úgyhogy ujjak a like-gombokon, hamarosan indul a szavazás!

A kétnapos találkozón rengeteg program várta a gyerekeket is, volt ugrálóvár, körhinta, gyerekszínpad, kötélhúzás, arcfestés is, és zsonglőrök és gólyalábasok is szórakoztatták a legkisebbeket.Idén is itt volt AlfaCityben a, hogy aktivitásaival a biztonságos vezetésre hívja fel a figyelmet. Népszerű volt borulásszimulátoruk, amellyel sérülések nélkül lehet kipróbálni, milyen felborulni egy autóval. De hoztak elektromos kisautókat és bódultságot imitáló szemüveget is.

Napközben fellépett az utcazenészekből álló AlfaCity Band, sőt egy 20 fős tánccsoport is előadta karnevál témájú showműsorát, amelyben egyebek között a hatalmas szárnyak játszották a főszerepet.

Kora este az EZ Fight zenekar lépett fel, akik kedveskedve nekünk, nem másról, mint az Alfa Romeókról és magáról az AlfaCityről írtak egy számot. Így most már a klasszikus, Payer András nevével fémjelzett Alfa Romeo című szám és az amorésok által írt és előadott ikonikus Alfa Amore Rap mellett újabb magyar alfás zenével is büszkélkedhetünk.

Az esti bulikról idén is sztár DJ-k gondoskodtak. Pénteken az év Rádió 1-es DJ-je, Regán Lili, majd Náksi, és DJ Miller zenélt. Szombat este pedig Nigel Stately és Guido szórakoztatta a bulizni vágyókat. Mivel több cateringes szolgáltató estére is maradt, így még csak szomjan sem maradtak a nagy buli közben az alfások.

De ha már bulik, akkor a színpadon túl a kempingben is hatalmas élet volt mindhárom este. A mostanra már rutinos alfás kempingezők mindennel készültek, mi szem-szájnak ingere. A grillezésen és bográcsozáson túl volt, aki még pizzasütő kemencét is hozott magával, hogy eredeti olasz receptek alapján saját maga által készített olasz pizzákkal kedveskedjen a társaságának. De persze előkerültek a házipálinkák és az egyéb finomságok is, amikkel mindenki örömmel kínálta meg a szembejövő többi alfást is.

A találkozón igyekeztünk a bulin és a táncon kívül más formában is megmozgatni az Alfásokat. Az AlfaCity Magazinban egy pecsételős játékot találhattatok, amelynek során 5 helyszínt kellett felkeresnetek, hogy az 5 pecsétet megszerezve egy külön tombolasorsoláson vehessetek részt. Ennek fődíja egy a helyszínen elkészült airbrush festmény volt, amelynek fő motívuma természetesen az alfás lóhere volt.

A fődíj mellett ezen a tombolán kisorsoltunk egy Alfa Romeo F1-es autó felnijét, és egy Mathey-Tissot karórát is!

A Mathey-Tissot hazai forgalmazójával, a WMpedig bemutattuk új projektünket: a lóhere 100. születésnapjára egy egyedi, limitált karórával készülünk, amely már most előrendelhető webshopunkban! Pavilonjukban az alfások megismerhették órakínálatukat és azt is, hogy mi köze Elvis Presleynek a Mathey-Tissothoz!

Mozgásra persze nemcsak a kiállítók látogatásával és a pecsétek gyűjtésével volt lehetőség. Idén először Alfás bringatúrát is szerveztünk a Rácalmási-szigetekre. Így akik bringát is hoztak magukkal, pénteken Vönöczky Balázs túravezetővel egy kb. 14 kilométeres távon a négy kereket kettőre csökkentve is túrázhattak egyet. 

Kiállítóink is rengeteg programmal és játékkal várták az alfásokat standjaikon. Gyakorlatilag szinte mindegyiküknél lehetett nyerni valamit.

Az Alfa Romeo hivatalos magyarországi importőrének (F Automobil Import Kft.) pavilonjában például a lóhere volt a főszereplő: Quadrifoglio-játékukon mindenki nyert valamilyen alfás ajándékot. Standjukon pedig bemutatták a legújabb Tonalét is.

AlfaCity főtámogatója idén is a CarNet Csoport volt. Komoly, emeletes pavilonnal készültek! Bemutatták a 2023-as Alfa Romeo modelleket, a CarGarantie ajánlatait, valamint a NAGO fali- és gyorstöltő megoldásait. Egy szimulátorba ülve mindenki kipróbálhattal hogy milyen gyors egy Alfa Romeóval a versenypályán. Pavilonjuk mellett a CarNet Service - alkatrész- és szervizsátorbanakciós olajcsere ajánlattal várták a 2017-es és annál idősebb autók tulajdonosait. Az ide látogatók kitölthették a CarNet kvízt, amelynek főnyereménye 4 db hétvégi tesztvezetés volt a legújabb Alfa Romeo modellekkel.

AlfaCity legrégebbi kiállítója, az Elaforg 2000 Kft. is komolyan készült a rendezvényre. Soha nem építettek még maguknak ilyen hatalmas pavilont, amelybe még az általuk is támogatott Unicorse csapat Giulietta TCR versenyautója is befért! 

Rendezvényünket már 2014 óta támogatja a Michelin. Idén ismét kitelepültek AlfaCitybe, hogy bemutassák legújabb abroncsaikat, standjukon pedig sok-sok nyeremény várta a látogatókat. A tombolánk fődíja volt egy Michelin gumiszett, amely ezúttal egy MiTo-ra kerül majd fel hamarosan.

A Cristo standján bemutatták, hogyan működik a Beat nevű kütyü, a használatapú casco és az applikációjuk egyéb extra funkciói, például a vezetéselemzés. A most bevezetett carsharing szolgáltatást is ismertették.

Idén először települt ki AlfaCitybe a Kozi's Garage, és rögtön több látványosságot is hoztak magukkal. Sátrukban megnézhetted egy teljes felújításon áteső 155-ös kasztniját, valamint egy V6-os Busso motort is alaposan bemutattak.

Az Alfa Depo is megnyitotta kereskedését AlfaCityben. Sok modellautóval, kiegészítővel és alkatrésszel készültek idén is.

A Kovács Turbó második alkalommal tért vissza AlfaCitybe. Amellett, hogy bemutatták fő tevékenységüket, a turbófelújítást és -javítást, több játékkal is készültek, és mindkét nap megrendezték a felnikitartó versenyt is.

Az Itália Ízei is már évek óta elmaradhatatlan partnere és színfoltja AlfaCitynek. Standjukon gyakorlatilag megtalálható volt minden kedvenc olasz termékünk, a kávétól a sörön és az üditőn át a tésztákig.Új kiállítóként üdvözölhettük AlfaCityben az NN Biztosítót. Lelkes csapatuk bemutatta a különböző életbiztosítási, nyugdíjbiztosítási termékeiket, de alfás kvízzel is készültek a standjukra látogatókat.

A DAS jogvédelmi biztosító standját felkereső alfások megismerhették, milyen segítséget tud nyújtani számukra ez a biztosítási forma.

AlfaCity shopja mellett izgalmas ajándéktártyakat lehetett találni a B+G Design standján, de itt volt az igazi bőrből készült cuccaival Alaksandar Aleksic szerbiából. Kitelepült még a Szabó Lézer Gravír is. A helyszínre érkezett egy mobil autóklíma töltő állomás is, de a már említett GreenLine csapat standján megszabadították az út porától az AlfaCitybe érkező Alfa Romeókat.

AlfaCity nem jöhetett volna létre a támogatók/kiállítók nélkül, ezúton is köszönjük nekik!

Az AlfaCity csapata jövőre várja olyan tehetséges (alfás) fiatalok jelentkezését, akik szívesen megmutatnák produkciójukat a rendezvény színpadán. Lehet ez, zene, tánc, akrobatika. Jelentkezni már most lehet: info@alfacity.hu

Kapcsolódó topic:

Az utolsó 3 hozzászólás:

Kócosw2024-07-05 15:10:49 // 45097
csakazé 😁
GT Ɨ|ѯ2024-07-05 08:26:26 // 45096
nemsokára:-)
Kócosw2024-07-04 21:05:25 // 45095
25 ös még nincs? 😁