Információs oldalak >> Blog? Mi az?

Blog? Mi az?

Gyakrani ismételt kérdések a blogról! Ha ezt az írást elolvasod, megtudhatsz mindent arról, mire jó, és hogyan használd a blogodat.
Alfa Amore >> Információs oldalak  

Blog? Mi az?

A blog egy online napló, bejegyzés-gyűjtemény. A neve az angol weblog szóból, illetve ennek rövidítéséből ered.

A blog olyan mint egy fórum, azzal a különbséggel, hogy nem egymás hozzászólásaira reagáltok, hanem egy tag ír arról, amiről akar. Hogy mi történt a kocsijával, volt szervízben, megbütykölt rajta ezt-azt, volt kirándulni, részt vett egy találkozón... szóval gyakorlatilag bármiről.

Minden tag minden kocsijához tartozik külön blog, és mindenki csak a saját naplóját szerkesztheti.

Miért jó ez?

Egy jól megírt, rendszeresen vezetett blog mindig értékes információkkal szolgálhat az olvasói számára, és pontos naplóként, nyilvántartásként az írója részére; nem utolsó sorban, a kocsi eladásakor hiteles szerviz- és karbantartásnaplóként akár meg is mutathatod a vevőjelöltnek.

Főleg azoknak ajánljuk a használatát, akik szívesen írják meg tapasztalataikat, a velük és az autójukkal történt eseményeket, és akik pontosan szeretnék dokumentálni az autójuk életét. Mindezekre a blog a legjobb eszköz.

Hogyan használjam?

A blog bejegyzésekből (post-ok) áll. Minden bejegyzésnek van egy címe, kategóriája, szövege, cimkéi, költség-adata, illetve képeket is csatolhatsz hozzá. Ezek közül a cím, a kategória és szöveg kötelezően kitöltendő mező, a többi opcionális.

Az új post szerkesztéséhez kétféleképpen tudsz eljutni:
  • a jobb oldali Garázs box-ból az Autóim menüpontra kattintva, majd itt a megfelelő autónál a kis könyvvel jelzett blog ikonra klikkelve;
  • a saját oldaladon a megfelelő (jelenlegi) autódnál a kis könyvel jelzett blog ikonra kattintva; majd itt az Új blog bejegyzés gombot megnyomva.


Blog-bejegyzés írásához be kell jelentkezned!

Négy kategória áll rendelkezésedre, hogy csoportosítsd a bejegyzésed, ezek: Tuning és extra, Autóápolás, Egyéb, Szerviz. A cím tetszőleges szó vagy mondat lehet, a cimkékről pedig a következő bekezdésben olvashatsz bővebben.

Minden bejegyzéshez maximum négy, JPG, GIF vagy PNG típusú kép tartozhat. A képeket – a fórummal ellentétben – elég csak feltölteni, és nem kell külön elhelyezni a szövegben. A képek a bejegyzések alatt jelennek meg.

Mi az a cimke?

A cimkék (angolul tag) az egyes bejegyzésekhez tartozó kulcsszavak: segítségükkel lehet röviden összefoglalni a bejegyzés tartalmát. Általában 1-5 cimkét érdemes egy-egy bejegyzéshez kapcsolni, figyelembe véve, hogy a cimkék maximális összhossza 65 karakter lehet. Az egyes cimkéket szóközzel választhatod el egymástól. „Rossz”, azaz félrevezető cimkének számítanak a dátumok, a különböző kötőszavak (a, és, vagy, de, nem), a nyilvánvaló szavak (alfa, romeo) és a nagyon általános melléknevek (szép, nagy, jó, rossz).

Amikor cimkéket választasz a bejegyzésedhez, mindig próbáld végiggondolni ezt: ha valaki mást érdekelhet az amiről a bejegyzésedben írsz, akkor ő vajon milyen kulcsszavak(at) írna be egy internetes (akár az Amore saját) keresőjébe, hogy megtalálja a blogodat, és választ kapjon a kérdésére?

Mi az a cimkefelhő?

A cimkefelhő (tagcloud) a leggyakrabban használt cimkék felsorolása. Van külön cimkfelhő minden bloghoz, valamint a blogok nyitóoldalán található egy közös felhő is. A felhőben ABC-sorrendben találod a 100 leggyakrabban használt cimkét. Az egyes cimkék annál nagyobb betűvel jelennek meg, minél többször szerepelnek különböző blogokban.

Ha a „közös” felhőben rákattintasz egy cimkére, a blog leválogatja neked az összes, az adott cimkével jelölt hozzászólást: ennek segítségével például egy kattintással áttekintheted a féktárcsa-cserékkel kapcsolatos bejegyzéseket. A saját felhődnél ugyanez történik, csak értelemszerűen csak a saját hozzászólásaid között történik a keresés.

Hogyan találd meg a bejegyzéseket?

A blog nyitóoldalát két részre bontottuk. Felül találod a leggyorsabb és legegyszerűbb navigációs eszközt: a cimkefelhőt. Ez alatt a legfrissebb bejegyzéseket találod „ömlesztve” – itt az összes tag összes autójának összes post-ját látod, fordított időrendben, a legutolsótól a legrégebbiig. Egy oldalon egyszerre 10 bejegyzés látható, de a lapozókkal tetszőlegesen visszamehetsz – ugyanúgy, mint a fórumoknál. Ha a bejegyzésnél a bal felső sarokban látható tagnévre kattintasz, a hivatkozás átvisz a tag adott autójának blogjába.

Ha a Garázsból kattintasz a Blogjaim hivatkozásra, akkor a saját ömlesztett blogod jelenik meg: az összes autód összes bejegyzését láthatod, ugyanúgy, mint a központi oldalon – tehát ez a funkció elsősorban az összes bejegyzésed áttekintésére szolgál. Itt a post bal felső sarkában a kocsi nevére kattintva tudsz eljutni egy konkrét naplóhoz.

Ha megnézed a saját vagy más blog-oldalát, eltérő színekkel jelöltük a más-más kategóriájú post-okat. Ugyanitt egy legördülő menüből azt is kiválaszthatod, hogy ha csak az egyik kategóriára bejegyzéseit szeretnéd megtekinteni.

A saját bejegyzéseidet utólag is tudod módosítani vagy törölni! A változtatásokhoz jelentkezz be, és navigálj a módosítandó blog konkrét oldalára (nem a gyűjtőoldalra!). Itt az egyes bejegyzések fejlécében találod az értelemszerű hivatkozásokat.

Fejlesztések a jövőben

A blog-szolgáltatást folyamatosan fejlesztjük, figyelembe véve a mindennapi használat során felmerült gyakorlati tapasztalatokat és igényeket. Az alábbi funkciók várhatók a közeljövőben:
  • az összetett keresés kiterjesztése a cimkékre, valamint a bejegyzések tartalmára is
  • a saját oldalon egy bejegyzés-számláló elhelyezése minden autóhoz
  • a címke-kezelés kismértékű átalakítása, áttekinthetőbbé tétele

Csak egy szabály

Az Alfa Amore egy autós oldal, így itt nincs helye politikai, vallási vagy faji jellegű értekezéseknek. Ezekre sok más internetes oldalon találhatsz lehetőséget! A szabály megsértése maga után vonja a bejegyzés törlését, és súlyosabb esetben a tagságból való rövidebb-hosszabb ideig tartó kizárással szankcionálható.

Kapcsolódó írásaink: