Az Espada a GTV mellett másik gyerekkori "társam"... A boldog emlékezetű nyolcvanas években mindig Érdre mentünk május 1-jét ünnepelni és felvonulni, hatéves koromtól kezdve a rendszerváltásig. A felvonulás vége egy parkban volt, és ott a majálison apukám mindig vett a bátyámnak és nekem egy-egy műanyag autót, évről-évre mindig ugyanannál az árusnál ugyanolyat. Hát a szocializmusra nem volt jellemző a hirtelen fluktuáló és követhetetlenül gyorsan változó árukínálat... De szükség is volt az utánpótlásra, mert a nem túl jó minőségű műanyag autót a bátyám és én is már a nyár végére széttörtük, nemhogy jövő májusra.
Így járt az utolsó pár autó is, amit még a rendszerváltás előtt megvehettünk, utána pedig megszűntek a majálisok. Nem is maradt egyetlen autó sem, csak az emlék, hogy apukám azt mondta: ez egy Lancia. Az aljára nem volt írva semmi, a karosszéria formáját pedig nem ismertük fel, bár azt azonnal tudtuk, hogy nem akármilyen gép lehet...
Hány év telhetett el, mire újra láttam az autót? Tizenöt? Nagyjából... Egy-két éve már igencsak nagy lelkesedéssel gyűjtöttem a modellautókat, és épp egy aluljáróbeli kis üzlet polcait vizslattam át, bár a tulaj biztosított róla, hogy nincs több Alfa-modellje. De nem ez lett volna az első eset, hogy abban a boltban olyan Alfát találok, amiről a tulaj nem tudott. Szóval nézegettem, nézegettem, és egy eldugott polcon mit látok? A régi, régi szerelmet... ahhoz képest, hogy milyen borzalmas minőségű műanyagból készült, elsőrangú állapotban. Csak az egyik kipufogó és a dönthető üléstámlák hiányoztak. Nevetséges 1000 vagy 1100 forintot kértek érte, Isten tudja már. De így se kellett addig senkinek, nekem viszont sokkal többet is megért volna. És akkor már a nevét is tudtam:
Espada.
Nem Lancia, de a szocializmus "autóin" nevelkedett családfőtől még így is szép teljesítmény, hogy a gyártó országot eltalálta. De hát gyárthatott ilyen autót valaha is másik nemzet? Vezethette volna ilyen lehetetlen, ronda lapostetűként is szívbemarkolóan gyönyörű autó gyártására a Sors bármely más nemzetet, mint az olaszt?
Ez a Lamborghini Espada. Ez az, ami a Gallardo sosem lesz.