tdemeter2014-10-13 21:31:25 // 59937
Tudod mar, hogy kb mennyi? (ha nem vagyok indiszkret)
Giuntini2014-10-13 21:15:55 // 59936
Lehet hogy igazad van. Ma kint voltam a kocsinál, mivel érdekelt a motor dugattyúk nélkül. Hát valóban látszanak a hengerekben a bemaródás nyomok, de bevallom, amikor végighúztam az újjamat nem éreztem. Tudom itt tized milliméterek számítanak. Remélem, hogy nem kell fúrni, mert a dugóknak semmi baja nincs. A gépműhely megméri. Kár, hogy ez is van, a hengerfej a napokban kész. A generátorban ki lesznek cserélve a csapágyak, és a szénkefék. Az önindító viszont új. Most ezen izgulok hogy a hengereket ne kelljen felfúrni. az a baj, hogy amikor szét van szedve a motor, akkor látni hogy mi van vele, és Szatmári sem akarja úgy összerakni, hogy a későbbiekben probléma legyen vele. Ő egy tökéletes új motort akar átadni. Csak ennek pokoli ára lesz.
mzo2014-10-13 21:05:45 // 59935
Pontosan.
A DPF-es autóknál, főleg még az első generációs DPF-eknél gyakori probléma az olajhígulás. Ugyanis így leírva szépen hangzik hogy a befecskendezett üa-ot kitolja az égéstérből a kipufba, de a valóságban sok marad az égéstérben, ami mossa a henger falát azonkívül bekerül a motorolajba is.Pl a Fiat Doblosok fórumában külön topic van az olajhígulásnak, rengeteg sztori van hogy 3-4000 kmer után olajcserére küldi a gép őket mert annyira felhígul az olaj a regenek miatt. Ez persze főleg a városban használt autókra jellemző. De ugyanez a jelenség az azonos motorral szerelt Opeleknél is fennáll.
Sőt én is észrevettem az Alfámon hogy amig benne volt a DPF emelkedett az olajszint két csere között. Konkrétan max felett volt majd 1 cm-errel, mielőtt Csőrinél lecseréltük. Mióta nincs DPF fix az olajszintem.
Az autó megvétele után első utam egyike a Szamosiékhoz vezetett olaj cserére és ott kérdeztem a szerelőt hogy hajlamos e ez a motor olajfogyasztásra. Nevetett, mondta hogy nem sőt inkább termelik a DPF miatt. Aztá mondta hogy ha enné is az olajat úgyse venném észre.
A hőmérsékleti adatokról is sokat lehet olvasni különböző fórumokban, kényszer regenek alatt olvadó kábelekről, megolvadó alvázvédőről! majdnem felforró hűtővízről.
Szal van ott hő olyankor rendesen.
A DPF-es autóknál, főleg még az első generációs DPF-eknél gyakori probléma az olajhígulás. Ugyanis így leírva szépen hangzik hogy a befecskendezett üa-ot kitolja az égéstérből a kipufba, de a valóságban sok marad az égéstérben, ami mossa a henger falát azonkívül bekerül a motorolajba is.Pl a Fiat Doblosok fórumában külön topic van az olajhígulásnak, rengeteg sztori van hogy 3-4000 kmer után olajcserére küldi a gép őket mert annyira felhígul az olaj a regenek miatt. Ez persze főleg a városban használt autókra jellemző. De ugyanez a jelenség az azonos motorral szerelt Opeleknél is fennáll.
Sőt én is észrevettem az Alfámon hogy amig benne volt a DPF emelkedett az olajszint két csere között. Konkrétan max felett volt majd 1 cm-errel, mielőtt Csőrinél lecseréltük. Mióta nincs DPF fix az olajszintem.
Az autó megvétele után első utam egyike a Szamosiékhoz vezetett olaj cserére és ott kérdeztem a szerelőt hogy hajlamos e ez a motor olajfogyasztásra. Nevetett, mondta hogy nem sőt inkább termelik a DPF miatt. Aztá mondta hogy ha enné is az olajat úgyse venném észre.
A hőmérsékleti adatokról is sokat lehet olvasni különböző fórumokban, kényszer regenek alatt olvadó kábelekről, megolvadó alvázvédőről! majdnem felforró hűtővízről.
Szal van ott hő olyankor rendesen.
Liquid2014-10-13 20:30:07 // 59934
az viszont kollektív tapasztalat, hogy a DPF-es gépeknél nemhogy fogy, de növekszik a motorolaj mennyisége
1 db csevegős hozzászólás elrejtve
Piritu - 1.000.0002014-10-13 20:13:57 // 59932
A folyamat itt jól le van írva:
"Miután bespricceltük a gázolajat, és lezajlott az égés, nyissuk csak ki őket újra! Ezzel üzemanyag kerül a most már viszonylag hideg hengerbe, ami nem ég el, hanem a dugattyú szépen kitolja a kipufogószelepeken, és így a legjobb úton halad a részecskeszűrő felé. Már csak meg kéne gyújtani. Vagy tán még azt sem: hiszen közvetlenül a szűrő előtt ott van még a katalizátor.
Annyira közvetlenül, hogy sok gyártó közös házba építi a katalizátort a részecskeszűrővel. Ezt nem kizárólag az üzembentartó bosszantására teszik, bár nem is akarom tudni, mennyibe kerül egy ilyen az alkatrészboltban. Valószínűleg elfogadnám az árát havi fizetésnek. A katalizátor eredetileg azért került a kipufogórendszerbe, hogy az égés során visszamaradt szénhidrogéneket és szén-monoxidot (viszonylag) ártalmatlan szén-dioxiddá és vízzé oxidálja. Az utóbefecskendezéssel a kipufogóba juttatott üzemanyag viszont tömény szénhidrogén, tehát a katalizátor annak rendje és módja szerint oxidálja, azaz elégeti, miközben jelentős hő szabadul fel.
A gázhőmérséklet akár 200 fokkal is megemelkedhet, ami már rendszerint elég a korom begyújtásához. A zárt szűrőt tehát sohasem a katalizátor helyett, hanem mindig azzal együtt alkalmazzák."
Erőltetett regennél már eleve abnormális nyélgázon negyed óráig tekerni a motort. Szerintem akkor is felmelegedne, ha nem menne a regen, csak pörgetnéd.
"Miután bespricceltük a gázolajat, és lezajlott az égés, nyissuk csak ki őket újra! Ezzel üzemanyag kerül a most már viszonylag hideg hengerbe, ami nem ég el, hanem a dugattyú szépen kitolja a kipufogószelepeken, és így a legjobb úton halad a részecskeszűrő felé. Már csak meg kéne gyújtani. Vagy tán még azt sem: hiszen közvetlenül a szűrő előtt ott van még a katalizátor.
Annyira közvetlenül, hogy sok gyártó közös házba építi a katalizátort a részecskeszűrővel. Ezt nem kizárólag az üzembentartó bosszantására teszik, bár nem is akarom tudni, mennyibe kerül egy ilyen az alkatrészboltban. Valószínűleg elfogadnám az árát havi fizetésnek. A katalizátor eredetileg azért került a kipufogórendszerbe, hogy az égés során visszamaradt szénhidrogéneket és szén-monoxidot (viszonylag) ártalmatlan szén-dioxiddá és vízzé oxidálja. Az utóbefecskendezéssel a kipufogóba juttatott üzemanyag viszont tömény szénhidrogén, tehát a katalizátor annak rendje és módja szerint oxidálja, azaz elégeti, miközben jelentős hő szabadul fel.
A gázhőmérséklet akár 200 fokkal is megemelkedhet, ami már rendszerint elég a korom begyújtásához. A zárt szűrőt tehát sohasem a katalizátor helyett, hanem mindig azzal együtt alkalmazzák."
Erőltetett regennél már eleve abnormális nyélgázon negyed óráig tekerni a motort. Szerintem akkor is felmelegedne, ha nem menne a regen, csak pörgetnéd.
Erhard 242 (Pure Energy)2014-10-13 20:10:04 // 59931
110-ig 90-et mutat az óra :DDD
Erhard 242 (Pure Energy)2014-10-13 20:09:03 // 59930
van 90-ért új DPF?
Csabi2014-10-13 19:46:36 // 59929
Nem mondtam ,h nem lehet érezni....max nem látod, mert annyira "buta" a hőmérséklet mutató, h 100°nál is még 90-et mutat... a másik oldala, h azért kellően túl van méretezve a hűtőrendszer pont ezért, ha egy kicsit is halad az autó akkor az a menetszél már elég...
Erőltetett regennél viszont már lehet gond, eddig egyszer csináltam, de 25fok környezeti hőmérsékletnél 98fokig gyalogolt fel a vízhőfok 5perc alatt(műkődő ventik mellett)
Droberto pedig nem tudta végigfuttatni a kánikulában , neki 107fok-ig ment és mondta a vezérlő, h állj...ha jól emlékszem...
Erőltetett regennél viszont már lehet gond, eddig egyszer csináltam, de 25fok környezeti hőmérsékletnél 98fokig gyalogolt fel a vízhőfok 5perc alatt(műkődő ventik mellett)
Droberto pedig nem tudta végigfuttatni a kánikulában , neki 107fok-ig ment és mondta a vezérlő, h állj...ha jól emlékszem...
3 db csevegős hozzászólás elrejtve
Erhard 242 (Pure Energy)2014-10-13 19:26:20 // 59925
mennyi nálad egy tank?
2 db csevegős hozzászólás elrejtve
Csabi2014-10-13 16:51:55 // 59922
dehogynem. Sokkal melegebb lesz...gondold csak végig, a kipuff ütemben fecskendez be és úgy emeli meg a hőmérsékletét a kipuffgázoknak, úgy 550fokig aztán majd a DPF elötti katalizátor emeli ~650fokra....
viszonyításként:
Az elő-katalizátor regen közben 550fokos....egy autópályás egyenletes haladáskor 130al ugyanez a katalizátor jó ha 400fokos...(ezeket mértem anno)
viszonyításként:
Az elő-katalizátor regen közben 550fokos....egy autópályás egyenletes haladáskor 130al ugyanez a katalizátor jó ha 400fokos...(ezeket mértem anno)
mzo2014-10-13 16:19:22 // 59920
Persze, semmi dolgom, csak a rengeteg gázolaj amit ilyenkor a rendszer befecskendez nem tud elégni rendesen alapjáraton, így még fokozottabban elkezdi hígítani a motorolajat és mossa a henger falát is, arról nem beszélve, hogy a DPF szűrő sem tud rendesen kitisztulni, mivel nincs olyan kipufogógáz nyomás ami rendesen "kiszellőztetné" a lerakódott elégetett kormot.
Nem véletlen az hogy sok más típusnál is ajánlott -sőt szinte kötelező- regen ideje alatt közepes fordulaton pörgetve a motort egyenletesen haladni az autóval.
Nem véletlen az hogy sok más típusnál is ajánlott -sőt szinte kötelező- regen ideje alatt közepes fordulaton pörgetve a motort egyenletesen haladni az autóval.
.......................2014-10-13 15:55:24 // 59919
Meleg lesz az mindenhol,gondolod a + gázolaj csak a dpf ben ég?
Akkpr minek megy a ventillátor a hűtőm miközben regen van?
Akkpr minek megy a ventillátor a hűtőm miközben regen van?
Csabi2014-10-13 15:49:58 // 59918
Aham, hát az egr-en már túl vagyunk, a DPF meg még tudja a dolgát, viszont értem az eseted....városban tényleg nyűg...
Vermacy2014-10-13 14:52:00 // 59914
Nekem leszerelhetős van és már vontattam is vele japán és német csúcstechnikát :o)
Vermacy2014-10-13 14:51:35 // 59913
A sílécalagút még nagy találmány :o)
Vermacy2014-10-13 14:50:29 // 59912
16V Distinctive vagy 3.2 V6 :)
mzo2014-10-13 14:18:10 // 59911
Nagyon ritkán nagyon minimális. idáig talán 2-3-szor láttam vmi pamacsféleséget, de nagyon keveset, inkább mintegy porfelhőcske kipöffentette magából a heteken át tartó városi dugókat és ennyi. Ezek után viszont semmi még padlóra sem, legalábbis tükörből látható ennyi volt.
Egyébként a kis Corsánk is DPF nélküli még gyárilag 2007-es eu4-es és az is pont ugyanilyen. Szinte sose dob kormot, talán hetente kéthetente a hosszú városozás utáni első padlónál kipöffent vmit és ennyi.
Én megőrültem attól hogy a belváros közepén nekiállt regenerálni miközben álltam a dugóban. Igazából Tibcsitől jött az ötlet és átgondolva teljesen igaza volt. Nem akartam Dpf hibát, nem akartam EGR rángatást, sem azt hogy televágja korommal a motort. DPF itt pihen a műhelyben becsomagolva, egy sima csővel profin helyettesítették a szervizben, az EGR-t meg kitakarítottam majd ledugóztam. Természetesen mindkettő ki is lett íratva szoftveresen. És ha kell akkor mindkettő újra üzembe helyezhető. DPF-et vissza lehet tenni, EGR elől a falazást ki lehet venni, és újra be lehet őket kapcsolni.
Egyébként a kis Corsánk is DPF nélküli még gyárilag 2007-es eu4-es és az is pont ugyanilyen. Szinte sose dob kormot, talán hetente kéthetente a hosszú városozás utáni első padlónál kipöffent vmit és ennyi.
Én megőrültem attól hogy a belváros közepén nekiállt regenerálni miközben álltam a dugóban. Igazából Tibcsitől jött az ötlet és átgondolva teljesen igaza volt. Nem akartam Dpf hibát, nem akartam EGR rángatást, sem azt hogy televágja korommal a motort. DPF itt pihen a műhelyben becsomagolva, egy sima csővel profin helyettesítették a szervizben, az EGR-t meg kitakarítottam majd ledugóztam. Természetesen mindkettő ki is lett íratva szoftveresen. És ha kell akkor mindkettő újra üzembe helyezhető. DPF-et vissza lehet tenni, EGR elől a falazást ki lehet venni, és újra be lehet őket kapcsolni.
Csabi2014-10-13 13:52:00 // 59907
A közeljövőben csak a TBi jöhet szóba, a többi csak álmodozás egyelőre :)
Csabi2014-10-13 13:46:43 // 59906
Az ilyen opció kimaradt eddig...padlógázra sincs semmi?
Vermacy2014-10-13 13:33:05 // 59905
Nekem a fehérvári talin csodálkoztak rá a vonóhorgomra :o)
Liquid2014-10-13 13:26:21 // 59904
Ne Tomiét vedd alapul :)
Mindegyik kicsit húzva is van, amiben nincs DPF. Szerintem meg lehet azt csinálni úgy hogy ne füstöljön.
Amúgy megértem az álláspontodat, remélem kihoznak valami rendes benyás gépet, mire eladósorba kerül a 159 :)
Mindegyik kicsit húzva is van, amiben nincs DPF. Szerintem meg lehet azt csinálni úgy hogy ne füstöljön.
Amúgy megértem az álláspontodat, remélem kihoznak valami rendes benyás gépet, mire eladósorba kerül a 159 :)
mzo2014-10-13 13:03:13 // 59903
Nekem nincs irva az auto, nincs Dpf sem es megse fustol. Dpf nelkul csak akkor lesz koromokado szorny ha vagy rosszul van megirva az auto, vagy rosszak a porlasztocsucsok.
Bar nekem semmi baj nem volt a szurovel en megis kiirattam kivetettem, sot az Egr-t is lefalaztam, mivel hasznalom varosban is az autot es ezek ilyenkor hatvanyozottan kepesek meghibasodni, ill kulonbozo hibakat generalni-produkalni.
Bar nekem semmi baj nem volt a szurovel en megis kiirattam kivetettem, sot az Egr-t is lefalaztam, mivel hasznalom varosban is az autot es ezek ilyenkor hatvanyozottan kepesek meghibasodni, ill kulonbozo hibakat generalni-produkalni.
Csabi2014-10-13 12:54:09 // 59902
hát....pár 159-et láttam DPF nélkül de egyik sem volt az a kategória ami ne zavart volna füstölés ügyileg
KUL-on mindig szembesülök vele...valszeg ezért is ez az első dízel autóm a DPFmiatt, és az utolsó is...:)
KUL-on mindig szembesülök vele...valszeg ezért is ez az első dízel autóm a DPFmiatt, és az utolsó is...:)
Csabi2014-10-13 12:48:33 // 59901
Sokáig bírja az.....ha nem városi,rövid ingázásokra használod, akkor szerintem még sokáig bent lesz az autódban....
Erhard 242 (Pure Energy)2014-10-13 12:48:24 // 59900
ha marad a kati akkor nem fog füstölni, csak mint egy eu3-as jtd
Liquid2014-10-13 12:40:40 // 59899
ha rendesen meg van írva, akkor nem fog olyan mértékben füstölni, hogy zavaró legyen
Liquid2014-10-13 12:39:44 // 59898
most volt az enyém műszakin, semmi gond nem volt vele
Csabi2014-10-13 12:21:19 // 59896
de persze jó, h nem vagyunk egyformák...:)
Csabi2014-10-13 12:20:41 // 59895
Nem fog zavarni, h füstölni fog az autó? Azért érdemes számításba venni...
Már unom én is a regenek miatti plusz köröket, viszont nem tudnék kompromisszumot kötni a füsttel...
Már unom én is a regenek miatti plusz köröket, viszont nem tudnék kompromisszumot kötni a füsttel...
5 db csevegős hozzászólás elrejtve
Erhard 242 (Pure Energy)2014-10-13 10:18:15 // 59889
ennyi, én 80e-rel vettem 185e-rel adtam el a DPF-en kívül nem igazán volt gond
Giuntini2014-10-13 10:12:59 // 59888
Ezért kell hasznâlni dpf olajat.