Sziasztok!
A hosszú bejegyzésem (másfél évnyi szenvedéssorozat összefoglalója) alanya egy 2000-es évjáratú 145-ös lesz, 1.6-os 16 szelepes TS motorral. Szeretnék tippeket kérni a lentebb felsorolt problémákkal kapcsolatban, mert nem igazán akarnak javulni a tünetei… Sőt… Már teljesen tanácstalan vagyok.
Eleinte csupán annyi volt a gondja, hogy kb. 15-20 fokos kinti hőmérséklet felett, napi első indításnál nem találta az alapjáratot, beremegett az egész autó és végül vagy lefulladt teljesen, vagy sikerült feltornásznia magát a fordulatnak.
Szemléltetésképp
itt egy videó egy ilyen esetről.
(a szép kis kerregő hang a kasztni rázkódása)
Érdekes módon hidegebb időben nem csinál ilyet és ha pár óra múlva ülök vissza, akkor is jó, legalább 8-10 órát kell állnia, hogy megint csinálja. Emellett annyi tűnt még fel, hogy a motorfék elég intenzív, hidegen erőtlen az autó és néha alig érezhetően, de rángat, váltásoknál pedig ugrik egyet, ha nem ultraóvatosan engedem vissza a kuplungot (2es és 3as fokozatnál). Ja meg csúsztatni a kuplungot szinte esélytelen, egyből fullad az autó, megy le a fordulat elég rendesen, így a dugóban vánszorgás is jó nagy gázadással működik csak…
Ezután járt két szerelőnél.
Az első az alapjárati motor potméterére tippelt, így szereztem használtan egy BOSCH 0132008650-et, fojtószeleppel együtt. Cserélte az alapjáratit, a fojtószelep maradt az eddigi, de ki lett takarítva.
Az eredmény az lett, hogy ugyan az intenzív motorfék teljesen megszűnt, minden más maradt, ráadásként az alapjárat állt még neki szarakodni főleg meleg motornál. 1000 és 1300 között ugrált, véletlenszerű gázadások valamelyikére pedig visszaállt 850 körülire. Azt javasolta, hogy jóvanazúgy, használjam így.
Kerestem egy másik szerelőt is, aki a következőket eszközölte rajta:
gyertyacsere, gyújtótrafók és gyújtókábelek cseréje, légszűrő és légtömegmérő csere.
Emellett ellenőrizte a légszűrő utáni gumicsöveket, állítása szerint ott nem szív falsot.
Próbálta gépre dugni az autót, de elvileg kétféle kábellel sem akart kommunikálni (külön rendelt hozzá egyet, amivel jónak kellett volna lennie), így nem tudni, hogy mit lehetett volna kiolvasni.
Mivel az egésznek semmi eredménye nem lett, nekiállt a bontóból vásárolt fojtószeleppel és a két alapjárati motorral variálni. A lehetséges kombinációkat kipróbálta, nem történt változás, az alapjárat már mindkét motorral szarakodott.
Az autót végül úgy kaptam vissza, hogy valszeg a fojtószelepek tengelyeinek kopása miatt szív falsot és szerinte ez lesz a gond. Létezik, hogy mindkét fojtószelepem tengelye pontosan ugyanúgy szar lenne?
Ő is azt mondta, hogy használjam így, nem lesz komolyabb baja.
Hát lett… egyre jobban kezdett rángatni és remegni az autó.
Hidegindítást követően kb. 5-10 km megtétele után kezdi csinálni (tök érdekes, hogy addig tök simán megy). A remegés/rángatás főleg 2000 körüli fordulatnál van, illetve alapjáratnál, amikor az épp 1000 alatt van.
Szóval úgy döntöttem, hogy akkor majd megpróbálok én alkotni valamit. Kivettem az alapjárati motort és az egyik itteni kolléga bejegyzése szerint kitakarítottam a potmétert benne, majd csináltam egy TPS resetet.
Meglepődtem, amikor azt tapasztaltam, hogy sokkal kevésbé ingadozik az alapjárat és viszonylag stabil is, bár még mindig 1000-1100 között volt melegen. Már kezdtem örülni, de alig 400 km-el később újra kezdte az egészet, viszont már a motorhang is kezd fura lenni és borzasztóan remeg/dadog az autó.
A jelenlegi alapjárat meleg motornál
így néz ki.
(amikor 2000 fölé pörög, az én vagyok, szemléltetem, hogy gázadások után hogyan változik)
Jelenleg még egy tankszellőztető szelep cseréjét próbálom meg a napokban (nem fűzök hozzá túl sok reményt), az az utolsó tipp, amit kaptam eddig, azt is amiatt, mert a tanksapka levételekor jó nagyot szippant a levegőből.
Volt, aki az üzemanyagra gyanakodott még emellett, de kizárólag prémiumot tankolok bele amióta megvan (maxxmotion100 és evo100, mikor épp melyik), úgyhogy az kizárva.
Jó lenne rendberakni a járgányt, mert tényleg nagyon kedvelem és jó lenne már mindenféle probléma nélkül is kipróbálni.
Nagyon szépen köszönök előre is minden tippet és tanácsot és bocsánat, hogy ilyen hosszú lett a bejegyzés, próbáltam tényleg mindent összefoglalni.